A què tinc dret?

A què tinc dret?¿A qué tengo derecho?¿Which are my rights?

Si resideixes a Catalunya i els teus fills o filles menors d’edat pateixen una discapacitat reconeguda del 33% o superior, tens una sèrie de recursos a la teva disposició. Per a reconeixer la discapacitat i poder optar a diferents ajuts i prestacions, cal donar-se d’alta a través de la web del gencat  o presentar la petició de la targeta de discapacitat a una de les seus que trobareu aquí: http://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Targeta-acreditativa-de-la-discapacitat?moda=1

D’altra banda, si esteu en consultar els drets administratius als quals opta una persona afectada en edat adulta, visiteu la secció web ‘Ajuts a Majors de 18 anys’.

Alguns tràmits i atencions específiques que us poden ser d’interès els podreu trobar també a les nostres fitxes de serveis i prestacions adaptades a l’edat dels afectats. En elles també hi podreu trobar pautes i recomanacions per a les diferents etapes vitals, més enllà de les possibilitats actualitzades que trobareu a continuació. Pels anys 2016 i 2017, el Servei de Valoració de Grau de Discapacitat informa de les següents opcions.

Ajudes econòmiques

  • Deduccions fiscals a la declaració de la renta o en forma d’una reducció de l’IRPF de la nòmina.
  • Si tens un vehicle a nom del menor afectat, optes a una exempció de l’impost de circulació. Pregunta al teu Ajuntament local per saber quins són els tràmits que s’han d’efectuar.
  • De la mateixa manera, comprant un vehícle a nom del menor optaràs a l’exempció de l’impost de matriculació. Pots dur a terme el procediment al mateix concessionari.
  • Prestació per fill a càrrec a través d’una sol·licitud a les oficines de la Seguretat Social (INSS). Telèfon oficial: 91 568 83 00.
  • A partir de dos fills, si un dels dos pateix una disminució, pots presentar una sol·licitut per família numerosa a la Oficina de Benestar Social i Família, amb telèfon 900300500.

Ajudes de mobilitat

  • A partir dels 4 anys, pots demanar la Targeta Transport a l’Ajuntament de referència. Els Ajuntaments de Girona, Sant Cugat, Mataró, Manresa i Lleida tenen el seu propi pla específic al respecte. 
  • Al igual que la Targeta Transport, també pots sol·licitar la Targeta dels Ferrocarrils de la Generalitat a partir dels 4 anys. Pots gestionar-ho a través de la oficina principal a Plaça Catalunya, Barcelona, o el telèfon 932051515.

Cultura

  • Descomptes per esdevenir soci o comprar entrades a nombroses entitats. El Teatre Nacional de Catalunya, el Liceu, el Macba o el Palau de la Música Catalana són només una petita mostra de tots els centres als que assistir amb una rebaixa del preu habitual o de forma gratuïta -consultar al propi centre cultural d’interès per a més detalls-.

Esport

  • Descomptes sobre mensualitats i matrícules a centres esportius o instal·lacions aquàtiques. Activitats especificament adaptades i entrades gratuïtes per a acompanyants. Accediu al web del gencat per saber-ne més. 

Oci i lleure

  • Descomptes i entrades gratuïtes a centres d’oci com el Zoo de Barcelona, l’Aquarium, el Tibidabo o Port Aventura. 

Comentaris tancats.