06 Oct

Expressió personal i creació de consciència

Autor: Comunicació Categories: Resources
Expressió personal i creació de consciència

Quan elaborem aquests textos, l’equip educatiu del Programa d’Autodeterminació exposa diferents projectes i recursos que porta a terme. Normalment, seguim unes pautes per portar-vos recursos que ens han funcionat i que poden servir d’inspiració per a altres professionals o particulars. Sempre intentem que pugui ajudar a algú.

Com a excepció, avui tenim una eina que ha sorgit de forma espontànea per part d’una de les participants del PdA, la Vero. Ella va decidir fer un Power-Point en el qual explicava qui era ella i quina afectació tenia, a més a més de fets de la vida quotidiana.

Creiem que la seva idea és molt interessant i es pot entendre com la creació d’un espai d’expressió. La Vero va optar per fer un Power-Point perquè és una presentació: presenta i, per tant, explica una cosa a algú. Tanmateix, l’espai pot ser qualsevol i podem donar total llibertat d’expressió. De la mateixa forma que donem un paper en blanc i colors als més petits perquè puguin dibuixar, es tracta de donar una eina mediant la qual expressar-se a través de la paraula.

D’altra banda, no totes les persones afectades per la X-Fràgil tenen les mateixes aptituds que la Vero, per la qual cosa no podem aplicar les mateixes tàctiques. Davant les dificultats que se’ns presentin: imaginació. Per què no fer-ho en vídeo si el noi o noia se sent còmode amb el format audiovisual? Seria una altra eina que estimularia la seva creativitat; així com amb al Power Point també es poden alterar opcions estilístiques que estimulin aquesta habilitat.

Resultats i consells

La creació d’un espai d’expressió personal pot tenir molts beneficis per a tots: participants, familiars, educadors… Més enllà de constituir una via d’expressió, educadors i família poden veure com es troba i què pensa el participant aprofundint en el significat d’allò que està creant dins el seu espai.

Des de la nostra experiència, creiem que és un molt bon reforç de la consciència personal del participant. La Vero va donar unes pinzellades de la seva vida, qui era, quants anys tenia, on estudiava i què li agradava, però la lectura és molt més enriquidora.

La Verònica va explicar obertament què és la X Fràgil; a més a més de relatar a quina escola va, va assenyalar que és un centre d’educació especial; sense adonar-se’n va donar mostres de sentiment de pertinença a un grup al col·locar una fotografia amb els altres nois del porgrama del PdA -quan ella sempre havia sigut molt tímida-.

Per a nosaltres, la seva iniciativa ha estat un termòmetre que ens mostra com se sent en molts aspectes. Una eina per explorar i explotar que pot portar-nos molts beneficis.

Consulta aquí el Power Point complet per veure què pensa la Vero!

Gràcies, Vero

Des de l’equip educatiu i l’Associació en general, volem aprofitar per donar les gràcies a la Veronica. L’Anna i el Rafa, els responsables de l’àrea educativa, coincideixen en que l’acció els recorda que la feina feta amb esforç i dedicació no té límits.

8 Comentaris on “ Expressió personal i creació de consciència ”

 1. vero de la torre fraca %A %B %e%q, %Y at %I:%M %p

  gracias Eli un saludo muy fuerte vero

 2. vero de la torre fraca %A %B %e%q, %Y at %I:%M %p

  gracias Eli un saludo!!!!!!
  vero

 3. Eli %A %B %e%q, %Y at %I:%M %p

  Hola Vero, me ha encantado tu power, eres una artista y la verdad que lo has hecho genial. Me encanta porque has explicado muy bien todo lo que te gusta y además lo que has conseguido…ir en el bus sola! eres muy valiente y demuestras a muchos de nosotros que sois capaces de muchas cosas, de muchas! Tan solo decirte que eres un sol y que si sigues así, trabajando, poniendo tanta ilusión y tu bella sonrisa seguro que nos sorprenderás con muchas más cosas. Un besote muy fuerte!

 4. vero de la torre fraca %A %B %e%q, %Y at %I:%M %p

  gracias tita karol çun saludo vero!!!!!

 5. vero de la torre fraca %A %B %e%q, %Y at %I:%M %p

  hola tita karol gracias
  un saludo vero

 6. Karol Fraca %A %B %e%q, %Y at %I:%M %p

  Que bonita eres!!
  Te has explicado genial!!
  muaks.

 7. Jaume %A %B %e%q, %Y at %I:%M %p

  Gracias a ti, Vero!
  Un abrazo muy grande.

 8. Vero de la Torre Fraca %A %B %e%q, %Y at %I:%M %p

  hola a todos
  soy vero gracias por publicar el power – point.

  un saludo

Respondre